Siyah Sarımsak Nedir?

SİYAH SARIMSAK NEDİR?

Tarihin başlangıcından beri sarımsak, bir çok kültür ve medeniyet tarafından insan sağlığının korunması amacıyla kullanılan ilk bitkilerden biridir ve yaklaşık 5000 yıldır bilinmektedir.

Sarımsağın Orta Asya’ya özgü bir bitki olduğuna inanılsa da, Mısırlılar, Yunanlar, Romalılar, Çinliler, Hintliler ve daha birçok gelişmiş uygarlık, birbirleriyle etkileşime geçmeden bile büyüleyici bir şekilde sarımsağın kullanımı ile ilgili aynı sonuca varmıştırlar.

Antik çağda yaşayan Mısır, Yunan, Roma, Hint, Çin, Japon ve Türk toplumları sarımsağı farklı amaçlar için kullanmışlardır.

Modern bilim dünyası sarımsağın insan sağlığı üzerindeki muhtemel etkileri üzerinde araştırmalara devam etmekte ve antik kültürlerin sarımsağın yararları hakkındaki inançlarını doğrulama eğilimi göstermektedir. Sarımsak, insanlığın binlerce yıldır kullandığı en iyi süper gıdalardan biridir, ve dahası antik uygarlıklar sarımsağın çok daha yararlı bir formunu yıllar önce keşfetmiş ve ona Siyah Sarımsak adını vermiştir. Biz ise ona başka bir isim verdik…

Siyah Altın

Taoist mitolojisinde siyah sarımsağın insanlara ölümsüzlük bahşettiğine inanılır. Sarımsağın ana vatanı Orta Asya’da, siyah sarımsak yüksek besin değerleri sebebiyle geliştirilmiştir. Birçok kültürde siyah sarımsak farklı amaçlar için yoğun olarak kullanılmaktadır.

 

 

 

 

 


ANADOLU TOPRAĞININ HAZİNELERİ

Dünya tarihi dört farklı buzul çağı yaşamış ve bu buzul çağları sırasında tüm organik hayat adaptasyon sürecini ve biyolojik gelişimi durdurmuştur. 100.000 yıl süren ve tüm Dünya’yı kalın bir buz tabakası halinde saran son buzul çağı Anadolu topraklarını etkisi altına almamıştır. Bu son buzul çağ sırasında Anadolu topraklarında yaşanan bu muazzam istisna toprağın zenginleşmesine yol açmış ve verimliliğini arttırmıştır. Tüm bu süreç boyunca, Anadolu topraklarında yetişen bitkiler genetik mutasyonuna devam etmiş ve adaptasyon süreci kesintiye uğramamıştır. Araştırmalara göre verimliliği en üst seviyede olan Anadolu topraklarında yetiştirilmesi mümkün olmayan bitki yoktur.

icon

Bereketli Topraklar ‘Taşköprü’

Türkiye’nin Kastamonu iline bağlı Taşköprü ilçesinde belirli sarımsak tarlalarının bulunduğu topraklar germanyum ve selenyum açısından son derece yüksek değerlere sahiptir. Bu topraklarda yetişen sarımsak Dünya’daki en yüksek besin değerlerine sahiptir ve sayısız çabaya rağmen başka hiçbir yerde aynı besin değerlerine sahip sarımsak yetiştirilememiştir. Yüksek besin değerleri yüzünden burada yetişen sarımsaklardan elde edilen siyah sarımsağa Siyah Altın diyoruz.

Nasıl elde edilir?

Siyah Sarımsak topraktan elde edilen bir ürün değildir. Topraktan toplanan çiğ sarımsağın Maillard Reaksiyonuna girmesi sonucu elde edilir. Çiğ sarımsağa göre çok daha zengin antioksidan, probiyotik ve S-Ally cysteine (SAC) maddesini bulunduran bir ek gıdadır.

Çiğ sarımsak başları belirli seviyede ısıya maruz bırakılır, özel hazırlanmış bir ortamda belirli seviyedeki nem ve ısıda haftalarca reaksiyonun tamamlanması beklenir. Bu sürecin sonunda sarımsak dişleri kararır ve tatlı bir tada sahip olurlar. Maillard Reaksiyonu sırasında, sarımsak keskin kokusunu kaybeder ve yerini hafif füme kokusuna bırakır.

Fermantasyon mu?

Siyah sarımsak elde etmek için gerçekleştirilen süreç sık sık fermantasyon ile karıştırılmaktadır ancak bu bir fermantasyon değildir ve Maillard Reaksiyonu olarak adlandırılır. Maillard Reaksiyonu mikrobik veya bakteriyel bir aksiyon içermez. Amino asitler ve indirgen şekerler arasındaki kimyasal reaksiyondan ibarettir. Bu reaksiyon, belirli bir sıcaklık seviyesinde oluşan, enzimatik olmayan bir reaksiyon türüdür ve herhangi bir şekilde katkı maddesi, koruyucu madde, yakma süreci ya da dışarıdan herhangi bir etmene ihtiyaç duymaz. Bu süreç ile birlikte sarımsağın besin değerlerinde oldukça yüksek bir artış gözlemlenir ve yüksek besin değerlerine sahip sarımsaklara uygulandığında çok daha kaliteli sonuçlar elde edilir.

 
Gıda İçeriği (100 gr) İşlenmemiş Çiğ Sarımsak Kırtorun Siyah Sarımsak
S-Allyl cysteine (SAC) 0.32 mg 5,85 mg
Protein 5,3 gr 12,27 gr
Su 63.80 gr 36.5 gr
Lif 3,35 gr 4.93 gr
Enerji 120 kcal 225 kcal
Karbonhidrat 21,27 gr 41,54 gr
Yağ 0.65 gr 1 gr
Amino asid 0.38 mg 0.83 mg
Vitamin 3,61 mg 7,1 mg
Fosfor 0,18 gr 0,25 gr
Kalsiyum (Ca) 5 mg 36.66 mg
Sodyum (Na) 10.3 mg 63 mg
Çinko (Zn) 0,6 mg 0,9 mg
Magnezyum (Mg) 32.4 mg 54.2 mg
Potasyum (K) 552 mg 768 mg
Demir (Fe) 0,8 mg 1,5 mg
Bakır (Cu) 2 mg 4 mg
Manganez (Mn) 0.26 mg 0.21 mg

icon